5 puncte de echilibru din dezvoltarea personala

echilibru

Gasirea propriului punct de echilibru reprezinta cheia aplicarii cu succes a oricarei solutii.

1. Compara-te doar cu tine insuti dar, din cand in cand, arunca o privire si catre ceilalti.

Dezvoltarea personala spune ca nu este bine sa te compari cu alte persoane ci doar cu tine insuti. Sa fii azi mai bun decat ai fost ieri.

Fiecare are propriul sau ritm de evolutie, de aceea, important este sa inaintezi, nu sa inaintezi la fel ca cel de langa tine.

Sunt perfect de acord cu acest lucru dar consider ca uneori acest mod de gandire te poate tine pe loc daca nu esti in totalitate sincer cu tine si responsabil in ceea ce faci.

Spre exemplu daca eu imi doresc ca incepand de azi sa citesc zilnic cateva pagini dintr-o carte este perfect normal sa incep cu un numar mic (10 spre exemplu) si sa nu tin cont ca altii citesc cate 50-100 pe zi. Dar cu timpul, daca nu maresc numarul de pagini pe care le citesc zilnic evolutia mea se opreste. In acest moment nu cred ca strica sa imi pun intrebarea: “daca altii citesc 50-100 de pagini pe zi eu de ce nu as incerca sa trec la 15 pagini?” … si asa mai departe.

Accept ceea ce sunt si ceea ce pot sa fac la momentul actual dar ma uit si la cei care sunt mai sus decat mine pentru ca acolo sunt obiectivele pe care vreau sa le ating.

Nu ma compar cu cei din jur in ceea ce priveste viteza de inaintare dar fac o comparatie in ceea ce priveste distanta pe care o pot parcurge.

2. Nu este indicat sa apleci urechea la ce spun cei din jurul tau dar un feedback obiectic venit de la persoane care iti vor binele (sau ce putin nu au nici un interes sa te atace) te poate ajuta foarte mult sa evoluezi.

Devoltarea personala ne invata cat de daunator poate fi daca tinem cont de parerile celor de langa noi si inteleg perfect de ce face acest lucru.

Ea ne propune sa privim in interiorul nostru si sa ne ascultam inima, instincul si sa facem ceea ce simtim.

Este perfect adevarat ca multi oameni , pentru ca sunt invidiosi sau pentru ca ne vor binele (in viziunea lor), vor dori sa ne opreasca din drumul nostru. De aceea incepem sa respingem toate parerile, sfaturile, care ne sunt adresate direct.

Un alt adevar este ca nu putem evolua de unii singuri, avem nevoie de ajutor, de indrumari. Dar cum cum pot ajunge acestea la noi daca noi blocam tot ce vine din exterior, daca noi nu avem incredere in spusele celor de langa noi?

Parerea mea este ca fiecare feedback trebuie analizat mai intai si doar dupa aceea stabilim daca il acceptam sau nu.

Este tentant sa credem ca fiecare parere contradictorie vine din invidie dar de multe ori ne poate invata o lectie valoroasa.

3. “Trebuie” te poate forta sa faci ceva ce nu vrei dar alteori te poate detemina sa-ti urmezi visul.

Nu intru aici in amanunte pentru ca am scris un articol intreg despre parerea mea cu privire la folosirea lui “trebuie”.  Poti citi articolul aici.

4. Este bine sa-ti faci planuri marete dar in acelasi timp ele trebuie sa fie realiste si sa aibe la baza un plan de actiune.

“Viziunea fara executie este doar halucinatie.” – Henry Ford

Orice vis pe care il ai trebuie sa fie ancorat in realitate. Sa stii exact care este primul pas pe care trebuie sa-l faci si sa ai un plan de actiune.

Un plan maret te va determina sa-ti depasesti limitele, te va motiva sa mergi mai departe dar tot el te poate determina sa renunti.

Maretia obiectivelor pe care le stabilim tine foarte mult de nivelul increderii in sine, al disciplinei si al perseverentei pe care fiecare dintre noi le are.

Din punctul meu de vedere, daca gandesti mare cand nu poti atinge obiectivele mici, nu faci altceva decat sa visezi cu ochii deschisi.

Fie ca stabilesti obiective marete, fie ca stabilesti obiective mai mici, atentia trebuie sa fie centrata in momentul prezent, pe pasul pe care trebuie sa-l faci acum.

5. Accepta ceea ce esti dar nu ramane la acel nivel.

Acceptarea poate fi salvarea dar tot ea poate fi si o capcana care te va tine pe loc.

Una este sa accepti ceea ce esti dar sa-ti doresti sa devii mai mult si alta este sa folosesti aceasta acceptare drept scuza pentru a ramane in zona de confort. – “asta sunt si nu am ce face, ma accept asa cum sunt”.

Acceptarea are rolul de a ne elibera de emotiile negative care ne impiedica sa vedem limpede si sa evoluam.

Acceptarea, daca nu este urmata de actiune, nu face altceva decat sa ne faca sa ne simtim confortabili cu o situatie care pana acum ne deranja. Ea nu va rezolva problema respectiva.

Consider ca accetarea este un prim pas, unul chiar foarte important, daca care ne poate duce in directia gresita daca nu suntem atenti.

Gaseste propriul tau punct de echilibru.

Urmeaza-ti fericirea!

Cu drag,

Togan Dragos.

PS: Nu uita sa dai un share daca ti-a placut acest articol si sa-mi lasi un comentariu cu parerea ta.

arrow4-red

PSS: Te invit sa citesti si articolul Gaseste-ti propriul echilibru.

image3149

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *