Avem “obligatia” de a gandi independent

gandeste independent

In copilarie am fost programati de catre adulti la fel cum programezi un calculator. Ne-au fost implementate anumite idei, convingeri, credinte fara a avea ocazia de a ne alege singuri propriile principii.

Sistemul de recompense si pedepse pe care il folosesc adultii impreuna cu inocenta de copil nu ne dau nicio sansa de a ne dezvolta o gandire logica si emotionala corecta.

De foarte multe ori, cand eram copii faceam ceva pentru ca asa ni se spunea. Nu ne intrebam daca are logica ce facem sau daca asta ne dorim cum adevarat. Faceam alegeri in functie de ce gandeau si/sau simteau adultii din viata noastra.

Cu timpul, pe masura ce am crescut si ne-am confruntat cu diferite situatii si probleme, am inceput sa ne dezvoltam o gandire proprie bazata pe propriile valori.

Intrebarea este,  nu cumva, ajunsi la maturitate, inca mai luam decizii bazate pe principiile implementate in copilarie?

Eu sunt de parere ca asa este.

Nu spun ca ar trebui schimbate toate convingerile cu care am trait atatia ani ci sa stam putin si sa analizam daca acestea se potrivesc cu sistemul nostru de valori din prezent. Ce se potriveste pastram si ce nu schimbam. Trebuie sa invatam sa gandim si sa simtim independent de persoanele din jurul nostru. Aceasta este “obligatia” pe care o avem si care reiese din unicitatea noastra.

Nu ne putem simti impliniti si fericiti decat daca suntem rezultatul propriilor ganduri si sentimente.

Urmeaza-ti fericirea!

Cu drag,

Togan Dragos.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *