Cate ceva despre inteligenta emotionala

inteligenta emotionala

Inteligenta emotionala este un subiect foarte amplu si nu il pot acoperi intr-un singur articol, dar azi vreau sa explic de ce lipsa ei ne face sa ne irosim timpul liber.

Inainte de a ajunge la inteligenta emotionala vreau sa vorbesc putin despre motivatie.

Motivatie (totalitatea motivelor care determina o actiune sau un anumit mod de comportare) cu siguranta toti avem. Toti gasim un motiv sau chiar mai multe pentru care ar trebui sa facem ceva: o schimbare, sa castigam mai multi bani, sa gasim un alt job, etc. Stim ca daca exersam un lucru in fiecare zi, dupa un anumit timp putem deveni experti in domeniul respectiv si cu siguranta vom gasi o modalitate de a monetiza acest lucru.

Daca consideri ca nu se pot face bani din orice, da-mi voie sa-ti spun ca te inseli amarnic. Sunt persoane care fac bani chiar si din gramatica. Asa ca, sunt foarte sigur ca se pot face bani din absolut orice.

Deci motivatie exterioara avem (suntem nemultumiti de viata pe care o avem si vrem sa schimbam ceva), nu trebuie sa mai cautam.

Ceea ce ne opreste este motivatia interioara. Aici trebuie sa lucram cu mintea noastra, pentru ca ea ne spune ca suntem relativ ok asa cum suntem in prezent (in zona de confort). Avem ce pune pe masa, primim un salariu in fiecare luna, ne permitem sa iesim in oras la o bere sau o pizza, uneori chiar putem merge intr-o vacanta. Normal ca ne-am dori si o masina, o casa, mai multe vacante, sa nu ne mai facem griji atunci cand intervin niste cheltuieli neprevazute, sa avem tot ceea ce visam.

Dar ce trebuie sa facem pentru a avea toate aceste lucruri? Sa muncim mai mult si sa iesim din zona de confort, iar mintea noastra nu prea vrea sa faca acest lucru pentru ca ea ne vrea binele. Pentru ea, binele nostru se masoara in emotii pozitive, stari de bine, care, din pacate, alegem sa le luam din lucruri inutile cum ar fi: uitatul la televizor, jocurile pe calculator, lenevitul etc..

Multi nu au probleme cu munca, ar munci mai mult dar problema este ca daca schimba timpul pe bani nu vor ajunge, poate niciodata, sa aiba ce isi doresc (sunt putine salariile din care si-ar putea permite toate cele amintite mai  sus).

Atunci ce este de facut?

Sa muncim fara sa fim platiti. Da, ai citit bine: sa muncim fara sa fim platiti sau recompensati in vreun fel. Sau, mai bine spus, sa NU fim platiti pe moment. Sa ne educam permanent si sa ne dezvoltam o sursa, sau mai multe, de venit pasiv.

Aici intervine, din punctul meu de vedere, inteligenta emotionala. Trebuie sa invatam sa avem rabdare si sa stapanim dorinta de recompensa imediata (sa amanam recompensa).

Daca alegem sa ne petrecem timpul liber uitandu-ne la televizor, primim recompensa pe moment, faptul ca ne da o stare de bine. In schimb, daca alegem sa citim o carte sau sa ne specializam intr-un domeniu nu obtinem nimic pe moment. Recompensa va veni in viitor, daca perseveram in ceea ce am ales sa facem.

Trebuie sa ne identificam corect emotiile si sa le controlam. Intelegerea emotiilor ne ajuta sa intelegem de ce simtim o anumita retinere cand trebuie sa facem o activitate, si de asemenea, ne ajuta sa observam care este motivatia noastra interioara.

Spre exemplu, mie nu mi-a placut la scoala romana si implicit sa fac compuneri iar acest lucru a constituit o mare piedica cand vroiam sa scriu articole. La inceput ma legam de orice pentru a gasi o scuza sa nu ma apuc de scris. Nu imi placea deloc gandul ca trebuie sa scriu pentru ca in mintea mea s-a intiparit ideea (asociata unei emotii negative) ca imi este foarte greu sa exprim ceea ce gandesc. Si acest lucru m-a tinut pe loc foarte mult timp. Motivatie exterioara exista, dar flacara motivatiei interioare era mereu stinsa de emotia care s-a conturat in jurul activitatii de scriere.

Cu timpul, am reusit sa-mi stapanesc, oarecum , emotiile negative si am inceput sa scriu cate ceva. Dupa fiecare articol scris simteam o bucurie in suflet, un sentiment de multumire, de implinire. Fapt ce m-a ajutat sa indepartez mare parte din emotiile negative acumulate in jurul acestui subiect si sa le inlocuiesc cu altele pozitive. Am schimbat sentimentele cu care asociam aceasta activitate.

NLP poate fi de mare ajutor in acest proces de inlocuire a emotiilor negative, dar despre asta voi vorbi in alte articole.

Singura persoana care poate sti ce este cu adevarat in interioarul tau si care sunt piedicile care te tin pe loc esti chiar tu. Dar daca intelegi ca inteligenta emotionala joaca un rol foarte important si incepi sa-i dai putina atentie, este un prim pas foarte important, care te va ajuta enorm.

Fii constient de emotiile care au pus stapanire pe tine, dezvolta-ti inteligenta emotionala si schimbarile te vor lua prin surprindere.

dezvoltare personala

Urmeaza-ti fericirea!

Cu drag,

Togan Dragos.

image3035

PS: Daca vrei sa citesti mai multe despre inteligenta emotionala, te invit sa descarci gratuit, de AICI, un ebook care trateaza acest subiect.

Comments

comments

One thought on “Cate ceva despre inteligenta emotionala

  1. Pingback: Disciplina…calitatea care te pune in miscareDezvoltare personala | Dezvoltare personala

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *