Ce ne tine pe loc?

incredereTraim in era informationala, unde informatia poate fi gasita la orice pas si este extrem de ieftina, fiind in felul acesta accesibila oricui. Avem biblioteci unde abonamentul anual este mai ieftin decat un suc in oras, putem obtine carti la preturi foarte mici sau chiar gratis (imprumutate de la prieteni sau in format electronic de pe net) si nu in ultimul rand avem la dispozitie internetul unde putem gasi zeci, sute sau poate chiar mii de materiale despre orice subiect in cateva secunde.

 Sa nu mai spun ca uneori nici nu trebuie sa cautam, vin informtiile la noi fara sa facem nimic: apar pe facebook, apar pe mail, vin de la un prieten sau apropiat.

Daca avem atatea resurse la indemana, ce ne tine pe loc? De ce nu evoluam, sau daca evoluam totusi, de ce o facem atat de incet incat este abia sesizabil?

Din punctul meu de vedere exista urmatoarele variante:

1. Credem ca in spatele informatiilor se ascunde o inselatorie care urmareste sa ne ia banii fara a ne ajuta in vreun fel.

2. Credem, intr-o oarecare masura, in metodele prezentate dar nu credem ca pot avea efect si asupra noastra. – “eu sunt mai deosebit”, “cazul meu este mai special”.

3. Pur si simplu nu credem ca informatiile gasite sunt adevarate. – “nu am incredere in…..sunt numai minciuni”.

4. Consideram ca acum nu este momentul potrivit pentru a pune acele informatii in practica. – “momentan nu am timp pentru asa ceva”, “nu am bani pentru asa ceva acum”.

Poate mai sunt si alte variante dar cele prezentate mai sus cred ca sunt cele mai frecvent intalnite.

Multi ar spune ca nu evoluam pentru ca avem obiceiul de a amana, sau pentru ca suntem obisnuiti sa gasim scuze in loc sa cautam solutii, sau pentru ca ne este frica sa iesim din starea de confort, sau pentru ca pur si simplu suntem lenesi.

Toate astea sunt foarte adevarate dar consider ca mai este ceva.

Am stat si am analizat variantele de mai sus si am ajuns la concluzia ca ele au ceva in comun.

Acel “ceva” este lipsa de incredere. Am fost educati sa nu avem incredere.

De mici ni s-a spus sa nu avem incredere in straini (ceea ce era un lucru bun pentru un copil dar nu neaparat si pentru un adult); viata ne-a invatat ca uneori daca avem incredere putem fi pacaliti, raniti; unele experiente ne-au invatat ca nu putem avea incredere nici in noi insine (ne-a scazut increderea de sine).

In felul acesta am ajuns sa fim sceptici cu privire la aproape orice si oricine. Ne-am pierdut increderea in oameni – “greu mai gasesti pe cineva in ziua de azi in care poti avea incredere”.

La pierderea increderii au contribuit foarte mult si diverse strategii de marketing care nu au urmarit altceva decat sa atraga, cu orice pret, cat mai multi clienti.

Aceasta lipsa de incredere ne face uneori sa respingem din start o informatie, o oportunitate, o solutie, fara macar sa o analizam putin.

Suntem inconjurati de multe informatii false dar in acelsi timp consider ca exista si foarte multe informatii care ne-ar putea ajuta enorm sa evoluam daca am fi dispusi sa avem putina incredere in ele si bineinteles in fortele proprii.

Ai incredere in tine…si tu poti reusi!

dezvoltare personala 

urmeaza-ti fericirea

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *