Cel mai mare dusman – mintea

De cand ma stiu mereu am avut probleme cu trezitul dimineata, mai ales cand urmeaza sa fac ceva nu tocmai placut. Cand aud alarma pornind imi este asa de greu sa ma trezesc si de multe ori in acele momente imi trece prin minte cat de usor ma trezesc peste noapte pentru a merge la toaleta. In astfel de momente totul se face automat, abia daca deschid ochii, si nu am nici o a problema cu a ma da jos din pat pentru ca stiu ca in cateva clipe voi reveni si imi voi relua somnul. Analizand putin problema am ajuns la concluzia ca totul tine de setarile pe care ne-am obisnuit sa le facem in mintea noastra. Auzind alarma automat imi fuge mintea la tot felul de neplaceri: frig, problemele pe care trebuie sa le rezolv in decursul zilei, brusc simt o stare de oboseala si asa as mai sta inca putin in pat :d.

O solutie simpla la aceasta problema ar fi sa avem in fiecare zi cate ceva placut de facut, ceva care sa ne entuziasmeze si sa ne faca sa asteptam cu nerabdare sa auzim sunetul alarmei. Cred ca fiecare dintre noi isi aminteste cat de usor se destepta dimineata cand urma sa plece in concediu, sau intr-o excursie, sau sa mearga sa cumpere ceva ce isi dorea de mult timp. Dar este imposibil sa gasesti asemenea motive in fiecare dimineata, exceptie facand, bineinteles, acele persoane care si-au descoperit vocatia si se trezesc cu placere in fiecare zi pentru a si-o urma.

O alta solutie este educarea propriului mod de gandire. Acest proces este destul de greoi si complicat. Reusita lui depinzand de vointa, de gradul de determinare si hotarare al fiecaruia, de increderea in puterea de schimbare si nu in ultimul rand de persevereanta si rabdare (calitatile esentiale ale oamenilor de succes).

Daca am putea lua totul de la zero fara a ne impiedica de setarile facute pana in momentul de fata ar fi relativ simplu. Dar, din pacate, nu este asa. De aceea ii spune schimbare si nu formare.

Ce putem face pentru a inlocui modul de gandire vechi si negativist cu unul nou plin de pozitivism? Incercand sa raspund la aceasta intrebare am gasit trei metode, solutii sau cum vrei sa le spui:

  1. Pacalirea mintii
  2. “Actionarea mecanica”
  3. Metoda pas-cu-pas

Pacalirea mintii. As vrea sa amintesc aici de efectul Placebo. Cu siguranta ai auzit de el si stii cum se desfasoara. Asa cum pastilele de zahar sau injectiile cu ser fiziologic au dat rezultate in lupta cu durerile de orice fel, reusind sa pacaleasca mintea si implicit organismul, la fel ne putem alimenta cu ganduri pozitive, neadevarate pentru inceput, dar care ne vor ajuta sa renuntam la obiceiurile nedorite si care, cu timpul, vor deveni adevaruri indiscutabile. Vreau sa-ti amintesc ca noi suntem ceea ce gandim sau afirmam ca suntem.

Pentru a ma face mai bine inteles as vrea sa-ti dau un exemplu. Eu de obicei ( ca si in articolul de astazi de altfel ) cand vorbesc de trezitul de dimineata spun ca imi este greu sa ma dau jos din pat cand aud alarma. Un lucru foarte adevarat dar de asemenea foarte gresit. Aceasta afirmatie nu ma ajuta deloc sa ma schimb desi este adevarata. Ceea ce ar trebuie sa spun cand vine vorba de acest subiect este: “ma trezesc cu usurinta dimineata”. Spunand acest lucru eu fac o afirmatie falsa dar ma va ajuta sa-mi resetez modul de gandire si implicit reactia organismului (nu voi mai simti acea senzatie de oboseala dimineata).

Folosind aceasta metoda ne putem modela caracterul, personalitatea si ne putem implementa obiceiuri pozitive sau negative (in functie de afirmatiile pe care le facem). Dar putem de asemenea sa-i influentam si pe cei din jurul nostru.  De exemplu un parinte care se plange de comportamentul propriului copil in prezenta acestuia spunand ca este obraznic nu face altceva decat sa-i implementeze copilului ideea ca este neascultator.

“Actionarea mecanica”. Atunci cand ne este greu sau imposibil sa pacalim mintea putem apela la actiunea mecanica. De exemplu cand avem de facut un proiect mai amplu nu putem pacali mintea afirmand: “am de terminat un proiect de cateva pagini, nu trebuie sa dureze mai mult de o ora”. Ceea ce putem sa facem insa, este sa evitam sa ne gandim la amploarea proiectului si la durata acestuia si sa incepem sa facem totul mecanic. Nu ne gandim la cat vom avea de munca sau cat de greu va fi ci pur si simplu ne apucam de treaba (pofta vine mancand).

 In articolul urmator voi vorbi si despre metoda pas-cu-pas. Pana atunci astept comentarii si intrebari:).

Nu fi propriul tau dusman.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *