Cum inlaturam o convingere negativa?

subconstient

Acum, cand dezvoltarea personala este la moda, este inevitabil sa nu citim pe facebook despre importanta constientizarii si indepartarii convingerilor negative pe care le avem si despre rolul pe care il joaca obiceiurile noastre in drumul spre succes.

Aprofundand putin mai mult acest subiect descoperim care convingeri sunt sanatoase si care nu si ce obiceiuri trebuie sa implementam pentru a avea rezultatele dorite. Reusim sa depistam asupra noastra ce convingeri negative avem dar cand incercam sa le schimbam ne lovim de un zid pe care nu reusim sa-l escaladam.

De ce avem atat de multe probleme cand vine vorba de schimbarea unei convingeri sau de implementarea unui obicei?

Pentru a raspunde la aceasta intrebare trebuie sa vedem mai intai cum functioneaza si cum interactioneaza intre ele cele doua minti ale noastre: mintea constienta si mintea subconstienta.

Mintea constienta reprezinta aproximativ 10-12% din mintea noastra si ne ajuta la indeplinirea sarcinilor zilnice cum ar fi: ridicatul din pat cand suna alarma, spalatul pe ochi, pe dinti, luat masa s.a.m.d.. Cea mai importanta calitate a sa fiind aceea de a ne ajuta sa facem distinctia intre ce este bine si ce este rau, dintre momentele in care vorbim serios si momentele in care glumim (mintea subconstienta nu poate face acest lucru).

Mintea subconstienta reprezinta cam 88-90 % din mintea noastra si este responsabila de anumite actiuni automate (respiratul, bataile inimii, chiar si mersul poate intra aici) si de depoziteaza informatiile acumulate in decursul vietii care alcatuiesc: amintirile, convingerile, trasaturile de personalitate, imaginea de sine, etc..

Cum se formeaza o convingere (parere ferma asupra unui lucru)?

O convingere se instaleaza in subconstient dar pentru ca ea sa ajunga aici trebuie sa treaca prin constient, si exista doua forme prin care poate face acest lucru:

– prin lectiile invatate de la cei din jur – noi luam aceste lectii de bune pentru ca vin de la persoane pe care le respectam sau pentru ca vin de la prea multe persoane si astfel consideram ca trebuie sa fie adevarate.

Ex: “prin munca cinstita nu poti ajunge departe”

– in urma propriilor experiente – atunci cand traim o serie de evenimente care par sa ne invete aceeasi lectie, luam acea lectie si o transformam intr-o convingere.

Ex: “barbatii sunt boi/porci” sau “femeile sunt materialiste”

Acum se naste intrebarea: daca convingerile trec mai intai prin mintea constienta si apoi ajung in subconstient de ce permitem sa treaca si convingeri negative?

Pentru ca noi la momentul respectiv nu stim ca sunt convingeri negative.

Lectiile pe care le invatam de la altii si concluziile pe care le tragem in urma propriilor experiente nu sunt neaparat bune/adevarate dar asa le percepem noi  cu mintea constienta, la momentul respectiv, iar mintea subconstienta formeaza convingeri pe baza lor.

 Atunci cand noi depistam la nivel constient ca avem o convingere negativa si hotaram sa o schimbam trebuie ca mintea noastra constienta sa invinga mintea subconstienta in care se afla depozitata aceasta convingere. Mintea subconstienta nu se va lasa prea usor pentru ca ea depoziteaza doar lucruri care sunt benefice pentru noi (sau cel putin asa credeam la nivel constient la un moment dat). Acea convingere negativa pe care o avem a fost acceptata initial de mintea constienta ca fiind ok si apoi a fost preluata de subconstient.

Acum trebuie sa convingem subconstientul ca acea convingere nu mai este benefica pentru noi si ca este timpul sa o dam afara din sistem pentru a face loc altei convingeri pozitive.

Multe convingeri le avem din copilarie cand mintea constienta lua de bun tot ce faceau altii cu placere sau tot ce era recomandat sa faca (nestiind exact ce este bine si ce este rau). Daca un copil se uita la parintii lui cum fumeaza cu placere el nu realizeaza ca acel obicei este daunator sanatatii. El pur si simplu vede/simte cat de bine se simt ei cand fumeaza si crede ca este ceva bun. Mai tarziu cand poate judeca singur este prea tarziu pentru ca deja convingerea “fumatul ma ajuta sa ma relaxez” este intiparita in subconstient. Acum se vede pus in situatia in care cei 10-12 % reprezentand mintea constienta trebuie sa lupte impotriva celor 88-90% reprezentand mintea subconstienta.

Pare o lupta greu de castigat – constient 10-12% vs. subconstient 88-90% – dar nu imposibil.

Avem cateva arme pe care le putem folosi pentru a determina mintea subconstienta sa renunte la convingerile negative:

– apelam la emotii – ne imaginam cum ar arata viata fara acea convingere. Daca reusim, in repetate randuri, sa ne imaginam viata noastra fara acea convingere si sa avem emotii pozitive cu privire la aceasta viata vom reusi sa convingem mintea subconstienta sa renunte la convingerea respectiva.

– evitam sa ne descurajam cand pierdem o batalie pentru a nu incuraja mintea subconstienta. Daca dupa o batalie pierduta ne simtim descurajati, tristi exista riscul sa ne formam alte convingeri negative: “la mine nu merge”; “asta sunt eu si nu ma pot schimba”; “schimbare este prea grea, nu merita efortul”.

– instalam o alta convingere care sa o inlature pe cea negativa – ca si cum am instala un antivirus pentru a elimina virusii care au infectat un program si nu ne lasa sa-l dezinstalam.

Spre exemplu eu aveam convingerea ca nu sunt bun la scris, si drept urmare imi venea greu sa-mi transpun gandruile in cuvinte. Nu stiu daca acum sunt mai bun ca inainte dar cel putin nu imi mai vine greu sa ma pun in fata calculatorului si sa incep sa scriu. Am reusit sa obtin aceasta schimbare adoptand convingerea ca prin exersare pot deprinde orice abilitate.

– controlarea gandurilor – daca eliminam din mintea constienta gandurile legate de convingerea negativa pe care o avem, mintea subcontienta practic va uita de acea convingere.

Ex: Daca avem convingerea “banii nu aduc fericirea” si aproape zilnic acceptam ganduri care  accentueaza aceasta convingere este si normal sa ne fie dificil sa renuntam la ea. Pentru a o putea inlatura este important ca de fiecare data cand avem astfel de ganduri sa le schimbam cu altele care o dezaproba (banii nu sunt nici rai, nici buni, ei sunt asa cum ii percepem noi; banii nu sunt un impediment, ci dimpotriva, ei sunt un aliat important in realizarea visurilor noastre).

Cam asta am avut de spus despre convingeri si despre modul in care le putem schimba.

Sper ca nu te-am plictisit cu acest subiect.

Nu uita sa dai un share pentru ca aceste informatii sa ajunga la cat mai multe persoane.

arrow4-red

Urmeaza-ti fericirea!

Cu drag,

Togan Dragos.

PS: Spune-mi intr-un comentariu care sunt convingerile tale negative de care nu reusesti sa scapi.

PSS: Daca te intereseaza sa citesti mai multe despre subconstient te invit sa citesti si acest articol sau sa intri aici si sa descarci un ebook care trateaza acest subiect.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *