Cum sa “citesti” oamenii mai usor

interpretarea gesturilorJoseph Messinger ne invata cum sa aflam cu ce fel de persoane avem deaface doar prin interpretarea a trei gesturi foarte comune, pe care le face toata lumea.

In felul acesta putem afla daca persoana din fata noastra este ofensiva sau defensiva; afectiva sau cognitiva; extravertita sau introvertita.

Cum putem face acest lucru?

Este foarte simplu. Invatand ce semnificatie are incrucisarea bratelor, incrucisarea degetelor si urechea la care persoana respectiva vorbeste la telefon.

Poate parea o prostie dar eu am urmarit aceste gesturi la cei de langa mine (ma refer aici la prieteni si nu la oameni abia cunoscuti) si pot spune ca aceste trei gesturi i-au descris exact asa cum stiam ca sunt.

Cu timpul ajugi sa stii, spre exemplu, daca un prieten este introvertit sau extravertit, problema este cum poti spune din ce categorie face parte o persoana nou intalnita.

Solutia la aceasta problema este interpretarea celor trei gesturi.

interpretarea gesturilor

1. Putem sa spunem daca o persoana este ofensiva sau defensiva prin modul in care isi incruciseaza bratele.

Daca bratul stang este cel dominant (ca in imaginea alaturata) atunci stim ca persoana este defensiva. Daca bratul dominant este cel drept atunci stim ca avem deaface cu cineva ofensiv.

interpretarea gesturilor2. Pentru a determina daca cineva este afectiv sau cognitiv trebuie sa fim atenti la modul in care isi incruciseaza degetele.

Mai exact, trebuie sa observam care deget mare este dominant – de la mana stanga sau mana drepata. Degetele mici nu este obligatoriu sa le tina drepte (eu nu am gasit alta poza). In imaginea alaturata degetul dominant este cel de la mana dreapta. Deci avem deaface (daca este dreptace) cu o persoana cognitiva.

3. Ne putem da seama daca o persoana este extravertita sau introvertita dupa urechea la care tine telefonul atunci cand vorbeste la el.

Asadar, o persoana extravertita tine telefonul mai mult la urechea dreapta in timp ce o persoana introvertita il tine la urechea stanga.

FOARTE IMPORTANT!

Interpretarea primelor doua gesturi pe care am facut-o mai sus este valabila doar pentru persoanele care sunt dreptate.  Pentru cele stangace interpretarea se face invers.

Ca sa intelegi mai bine iti voi spune pe scurt, pentru fiecare categorie in parte, care este interpretarea corecta.

Persoanele dreptace:                                                      Persoanele stangace:

domina bratul drept => ofensive                                domina bratul stang => ofensive

domina bratul stang => defensive                              domina bratul drept => defensive

domina degetul drept => cognitive                            domina degetul stan => cognitive

domina degetul stang => afective                             domina degetul drept => afective

Pentru al treilea gest nu se specifica daca este important ce fel de persoana este cea analizata (dreptace sau stangace), dar avand in vedere ca gestul are legatura cu cele doua emisfere ale creierului nu cred ca acest lucru conteaza.

Prin combinarea posibilitatilor de interpretarea a acestor trei gesturi, autorul a stabilit existenta a opt profiluri si le-a descris pe fiecare in parte.

Dar, ca si in orice alt aspect al vietii, si la interpretarea acestor gesturi putem avea deaface cu anumite exceptii. Autorul le numeste profiluri mutante si le intalnim atunci cand o persoana face unul din cele trei gesturi fara sa mentina un tipar anume. Adica nu domina mereu acelasi brat, sau acelasi deget, sau aceasti ureche (depinde unde este mutatia).

Daca doeresti sa afli mai multe despre interpretarea acestor gesturi, sau despre cele opt profiluri, sau despre semnificatiile pe care le pot avea “mutatiile” intalnite, sau despre toate acestea te invit sa citesti cartea “gramatica gesturilor” (in imagine apare interpretarea gesturilor pentru ca asa o am eu dar este aceasi cu gramatica gesturilor).

Lectura placuta!

PS: Daca ai intrebari nu ezita sa le adresezi intr-un comentariu mai jos.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *