Cum si de ce ne influenteaza programele mentale viata

programe mentaleSpecialistii spun ca un copil isi formeaza personalitatea in primii 7-8 ani din viata prin diversele interactiuni zilnice pe care le are cu persoanele din jurul lui.

Nu spun ca in urmatorii ani personalitatea nu poate fi schimbata dar in primii ani de viata se instaleaza in subconstientul unui copil anumite programe pe baza carora se va ghida in viata.

Practic totul se realizeaza fara ca noi sa fim constienti de acest proces.

In primii ani nu avem capacitatile necesare pentru a discerne ce este bine si ce nu, care programe ar trebui sa le “instalam” si care nu. Pur si simplu preluam informatiile care vin de la cei din jurul nostru si pe baza lor ne programam modul in care sa functioneze subconstientul.

Cand ajungem la maturitate, si putem discerne ce este bine si ce este rau pentru noi, nu reusim (in majoritatea cazurilor) sa depistam programele dupa care actioneaza subconstientul nostru.

Cu alte cuvinte, avem capacitatile necesare pentru a schimba ceva la personalitatea noastra dar nu putem face acest lucru pentru ca nu stim ce anume sa schimbam.

Ne-am format de-a lungul anilor o realitate pe care in prezent o urmam orbeste pentru ca nu ne putem imagina o alta realitate. Consideram ca totul este asa cum vedem noi si nu stim de unde sa incepem schimbarea.

Simtim ca ceva merge prost (altfel decat ne-am dori) dar nu reusim sa vedem drumul cel bun pentru ca programele din subconstientul nostru ne determina sa ne concentram doar pe drumul pe care am pornit cand eram copii.

Este ca atunci cand, de exemplu, daca te gandesti la masini de culoarea rosie vei observa pe strada doar masinile de culoarea rosie.

In fiecare moment simturile noastre sunt “bombardate” cu nenumarate semnale. Sunt atat de multe incat mintea noastra nu le poate analiza pe toate. Aici intervine subconstientul, care, pe baza programelor pe care le avem instalate, ne “spune” asupra caror semnale sa ne concentram.

Sa spunem, ipotetic, ca o persoana are zilnic zece momente in care este neindemanatica (scapa anumite obiecte din mana, nu reuseste sa faca anumite sarcini simple etc.). Daca cineva are in subconstient programul care ii spune ca este o persoana neindemanatica atunci atentia persoanei respective va fi indreptata asupra acelor momente de neindemanare facand ca acestea sa se inmulteasca sau sa o detemine sa nu se implice in anumte activitati. Ea nereusind sa fie constienta de faptul ca toata lumea are astfel de momente.

Sper ca exemplul de mai sus sa te faca sa intelegi la ce anume ma refer cand spun ca programele pe care le avem in subconstient nu ne lasa sa vedem drumul cel mai potrivit pentru noi.

Pentru a reusi sa depistam programele din subconstientul nostru fara ajutor din exterior (psiholog, indrumator, mentor etc.) trebuie sa luam fiecare domeniu in parte de care nu suntem multimiti (bani, relatii, sanatate etc.) si sa punem pe hartie fiecare credinta pe care o avem legata de acesta.

Acest lucru consider ca nu poate fi facut intr-o singura zi. Trebuie sa fim atenti la credintele, gandurile noastre pe parcursul a mai multor zile si cand depistam ceva scriem pe hartie.

Daca ti-a placut articolul da un like sau un share si daca ai ceva de adaugat, de corectat, de mentionat lasa un comentariu mai jos.

Astept cu nerabdare sa aud parerea ta cu privire la acest subiect.
Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *