De ce este important sa ai o viziune, un plan?

plan

Nu ai cum sa ajungi la destinatie daca nu stii care iti este destinatia.

Daca faci lucrurile la intamplare fara sa ai o viziune nu vei fi capabil sa vezi oportunitatile care se ivesc si sa te mentii pe drumul tau pentru ca nu stii care este acela.

Eu am fost genul de persoana care nu citea niciodata instructiunile de folosire sau de asamblare (cand era cazul) a unui obiect nou achizitionat. Incercam sa-mi dau singur seama cum trebuie sa procedez si de cele mai multe ori se dovedea a fi pierdere de timp pentru ca, in cele din urma, eram nevoit sa arunc o privire peste instructiunile de folosire si sa o iau de la capat.

Pentru mine era o provocare sa ma descurc singur si poate ca a fost benefica pana la o anumita varsta pentru ca imi punea mintea la treaba, ma ajuta sa-mi dezvolt gandirea. Dar acest obicei a avut si o parte negativa deoarece m-a facut reticent cand vine vorba de planuri. Consideram ca este un timp pierdut sa stai si sa pui pe hartie un plan.

Cu timpul mi-am dat seama ca fara un plan nu poti realiza mare lucru.

Cand vine vorba de viata ta, de viitorul tau trebuie sa pleci de la o viziune, de la un vis si apoi sa pui pe hartie pasii pe care trebuie sa-i urmezi pentru a-ti indeplini visul. In felul acesta ia nastere planul.

Daca stai, chiar si cateva ore, la birou cu un pix in mana si cu o coala de hartie in fata si te gandesti care ar fi pasii pe care trebuie sa-i urmezi pentru a-ti atinge scopul, nu pierzi timpul ci, din contra, pui bazele pentru indeplinirea visului tau.

Ce ai de castigat daca faci un plan?

1. Un plan iti arata ca se poate.

Cu siguranta, de foarte multe ori te-ai surprins visand la ceva: “ce tare ar fi daca as avea……..” sau “ce fain ar fi daca as putea vizita……”. In momentul asta tu nu esti legat cu nimic de ceea ce iti doresti. Este ca si cum tu ai fi pe un mal si visurile tale ar fi pe malul celalalt fara sa existe o modalitate de a traversa apa care va desparte. Daca iti faci un plan este ca si cum ti-ai construi o barca. Dupa ce ti-ai facut un plan nu-ti mai ramane decat sa vaslesti (muncesti).

Un plan reprezinta legatura dintre tine si visurile tale.

2. Un plan te ajuta sa vezi lucrurile mai clar.

Dupa ce ti-ai facut un plan este foarte probabil sa spui: “uau…pare mai usor decat mi-am imaginat”. Punerea pe hartie a pasilor pe care trebuie sa-i urmezi ajuta mintea sa vada oportunitatile care apar si sa gasesca solutii la problemele cu care te vei confrunta. Iti recomand sa citesti cartea “Noteaza si actioneaza“. Din ea vei intelege mai bine cat de important este sa notezi totul pe hartie.

3. Un plan te ajuta sa masori progresul.

Faptul ca nu putem masura ceea ce facem ne da senzatia ca stam pe loc, ca munca noastra este pierdere de timp. Avand un plan detaliat cu fiecare pas ce trebuie urmat vei putea simti ca faci progrese si asta iti va da incredere si forta sa mergi mai departe.

4. Un plan te mentine pe drumul ales.

Este foarte usor sa te abati de la drum si sa te ratacesti. Iti alegi un drum si cand dai peste un obstacol te opresti si mergi in alta directie. Dupa 2-3 schimbari de directie constati ca nu ai facut nici un progres si te gandesti sa renunti. Daca ai fi avut un plan ai fi stiut inca de la primul obstacol ca schimbarea directiei nu este o optiune si ai fi facut tot posibilul sa-l depasesti.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *