De ce nu este rau sa-l folosim pe “trebuie”?

trebuie

De foarte multe ori ne lipseste vointa de a face ce este necesar pentru a ne atinge obiectivele si profitam de fiecare oportunitate de a gasi o scuza buna pentru a lasa pe maine sau pentru a renunta definitiv.

In cele mai multe cazuri gasim cu usurinta aceste scuze pentru ca ne ghidam dupa o vorba din popor care spune “nimic nu trebuie, decat sa mori daca te-ai nascut”.

Eu respect foarte mult invataturile care vin de la stra-stra-stra-stramosii nostrii sub forma de zicale si consider ca avem foarte mult de invatat din ele.

In ceea ce priveste zicala care face referire acest “trebuie” sunt de parere ca are un sambure de adevar in ea numai ca noi am ajuns sa o interpretam putin gresit.

Am inceput sa asociem acest cuvant cu ceva negativ, sa il acoperim de o incarcatura emotionala si sa il folosim pentru a ne oferi o scuza buna atunci cand nu mai avem chef sa facem ce ne-am propus.

Din punctul meu de vedere orice decizie pe care o luam trebuie sa vina din interiorul nostru si sa fie in acord cu credintele noastre. Dar orice alegere atrage dupa sine una sau mai multe actiuni pe care trebuie sa le intreprindem.

De exemplu alegem sa slabim. Nu trebuie sa slabim ci vrem sa slabim. Este o alegere constienta fara nici o urma de constrangere din exterior. In aceasta etapa, in care alegem ce vrem sa facem, nu are loc cuvantul “trebuie”.

Insa, odata luata, din propria initiativa, fara sa fim fortati de nimeni, aceasta decizie va atrage dupa sine anumite “obligatii”, anumite lucruri care trebuie facute pentru a o duce la bun sfarsit.

Ca sa slabim trebuie sa facem miscare, trebuie sa avem grija ce mancam, trebuie sa bem cel putin 2l  de apa pe zi, etc..

Daca noi luam astazi decizia ca vrem sa slabim iar maine, cand vine timpul sa iesim la alergat, spunem ca nimic nu trebuie si decidem sa o lasam pe a doua zi, nu facem altceva decat sa ne ascundem in spatele zicalei mentionate mai sus pentru a evita ceea ce avem de facut.

In aceasta a doua etapa a deciziei, pe care am luat-o singuri si nesiliti de nimeni, un “trebuie” nu are cum sa faca rau. El ne poate aminti de decizia luata si ne poate ajuta sa o ducem la bun sfarsit, dar asta doar in conditia in care reusim sa trecem peste convingerea care ne spune ca “trebuie” nu trebuie folosit.

Este alegerea noastra sa slabim dar trebuie si sa facem ceva in acest sens. Trebuie/este nevoie sa intelegem ca nu putem schimba ceva sau imbunatati un aspect al vietii noastre fara sa acceptam ca nu este de ajuns sa vrem ceva ci trebuie sa si actionam in directia aleasa.

Din acest motiv am spus in articolul trecut (daca l-ai ratat il poti gasi aici) ca eu consider ca “trebuie” face parte din zona de acceptare.

Este adevarat ca el presupune o anumita obligatie dar daca il folosim liber, fara acea incarcatura emotionala pe care am format-o in jurul lui, nu ne poate obliga decat sa ne tinem de deciziile luate iar acesta nu este un lucru rau, ci este chiar recomandat.

De ce am decis sa fac un articol despre acest cuvant? Este el chiar atat de important?

Aparent nu are o importanta prea mare. Poate fi inlocuit usor cu “aleg” sau “este nevoie” si totul s-a rezolvat.

Ceea ce vreau eu sa scot in evidenta este incarcatura emotionala cu care este asociat si cat de mult ne poate afecta o asemenea convingere.

Cosntientizarea modului in care un simplu cuvant ne poate afecta viata ne ajuta sa realizam cata putere pot avea convingerile asupra noastra si cat de important este sa le identificam, sa le analizam si sa le modificam daca ele nu ne imbunatatesc viata.

Astfel de convingeri subtile, aparent nevinovate, iti pot influenta toate aspectele vietii. Incearca sa observi cum vezi banii, cum vezi persoanele de sex opus, cum te vezi pe tine ca persoana, ce parere ai despre noroc, ce parere ai despre persoanele care au reusit in viata.

Cauta in interiorul tau si vei descoperi procesul prin care singur iti pui piedici, observa-l cum functioneaza, dupa care inlatura-l.

In incheiere te las cu cateva afirmatii care, consider eu, prezinta foarte clar modul in care este indicat sa folosim cuvantul “trebuie”:

– Pentru a evolua trebuie sa ies din zona de confort. Este alegerea mea daca sa evoluez sau nu dar daca aleg sa o fac trebuie sa ies din zona de confort.

– Pentru a fi mai productiv trebuie sa fiu mai disciplinat. Este alegerea mea sa devin mai productiv dar pentru asta trebuie sa devin mai disciplinat.

– Pentru a avea succes trebuie sa fiu perseverent. Este alegerea mea sa vreau sa am succes dar pentru asta trebuie sa fiu perseverent.

Acum te invit sa-mi spui parerea ta cu privire la folosirea cuvantului “trebuie”.

Urmeaza-ti fericirea…doar daca vrei, nu trebuie :).

Cu drag,

Togan Dragos.

PS: Nu trebuie sa dai un share dar ar insemna foarte mult pentru mine daca ai da.

arrow4-red

mindfulnessce te-a adus aici nu te va duce mai departeputerea intuitiei

Comments

comments

2 thoughts on “De ce nu este rau sa-l folosim pe “trebuie”?

  1. Foarte faina perspectiva ta….tin minte ca am vorbit lucrurile astea si cand am pedalat insa imi place forma articolului si mai ales ideea cu incarcatura emotionala. Pusa in aceasta perspectiva (in care ii inlaturam partea emotionala) si consideram ca alegerea vine inaintea lui trebuie….ii chiar util si necesar cuvantul.

    Mi-au placut foarte mult exemplele si au sens.
    Fain, tine-o tot asa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *