Deschide poarta catre sufletul celor de langa tine

suflet

Traim intr-o lume in care, desi ne-am strans in comunitati foarte mari, suntem din ce in ce mai reci si mai distanti cu semenii nostrii. Iar atunci cand incercam, totusi, sa cream o legatura putin mai profunda cu cineva ne lovim de un zid.

Increderea in noi insine si in cei din jurul nostru a scazut din ce in ce mai mult de-a lungul anilor si intalnim tot mai multi oameni care s-au inchis in interior, nelasand pe nimeni sa se apropie de sufletul lor.

Si pe langa toate acestea, atunci cand intalnim astfel de pesoane, ca o prima reactie avem tendinta sa credem ca avem de-a face cu o persoana introvertita si drept urmare presupunem ca este normal ce se intampla. Consideram ca astfel de persoane, prin natura lor, nu sunt foarte sociabile si ca nu putem face nimic pentru a le ajuta sa se deschida.

Complet fals, din punctul meu de vedere, deoarece sunt de parere ca inchiderea in sine a unei persoane nu are nici o legatura cu categoria din care face parte, introvertita sau extravertita.

Personal, am intalnit persoane care erau clar extravertite dar intampinau dificultati in a crea legaturi profunde din cauza unor evenimente din trecut care le-au determinat sa se inchida in ele.

Din punctul meu de vedere un extravertit creeaza usor legaturi cu alte persoane dar o face la un nivel mai superficial, de suprafata, in timp ce un introvertit creeaza mai greu legaturi cu semenii sai dar o face mai profund, ajungadu-i la suflet.

Daca inchiderea in sine o unui persoane nu depinde de tipologia care o caracterizeaza, din ce cauza apare ea? Raspunsul este: experiente mai putin placute traite in trecut, traume emotionale, dezamagiri care au lasat urme in suflet.

Acum, ca am stabilit toate acestea, sa vedem care sunt mijloacele prin care putem sa ajungem la sufletele oamenilor:

1. Castigarea increderii. Nu putem avea pretentia ca cineva sa se deschida in fata noastra inca de la prima conversatie, fara sa ne cunoasca si fara sa aiba incredere in noi. Trebuie sa-i castigam mai intai increderea si lucrul acesta se face in timp cu multa rabdare.

2. Nu judeca. Daca vrem ca o persoana sa ne lase sa-i ajungem la suflet trebuie sa invatam sa nu judecam pentru ca daca acea persoana simte ca exista posibilitatea, fie ea cat de mica, de a fi judecata nu se va deschide niciodata.

3. Nu forta. Poarta catre sufletul cuiva nu se deschide cand vrem noi ci atunci cand persoana respectiva este pregatita. Si foarte important, poarta nu se deschide cu forta. Trebuie sa avem rabdare.

4. Ascultare empatica. Atunci cand comunicam cu cineva trebuie sa reusim sa ne punem in pielea persoanei respective si sa simtim ce simte persoana respectiva. Astfel ajungem sa fim pe aceeasi lungime de unda si o putem intelege cu adevarat. Daca simte ca nu va fi inteleasa o persoana nu se va deschide niciodata.

5. Practica compasiunea si creeaza legaturi profunde. Compasiunea si legaturile profunde sunt caracteristice introvertitilor. Consider ca ei au un avantaj si pot ajunge mai usor la sufletul unei persoane dar asta nu inseamana ca un extravertit nu poate face acest lucru. Trebuie doar sa invete sa practice compasiunea, sa creeze legaturi mai profunde si sa aiba putin mai multa rabdare. O persoana are caracteristici ale ambelor tipologii (introvetit, extravertit) numai ca una este mai dominanta. Cu putin antrenament, un extravertit isi poate dezvolta latura introvertita si invers.

Foarte mare grija, nu confunda mila cu compasiunea. Nimeni nu vrea sa inspire mila, in schimb, toti vrem sa fim intelesi.

Arata-i ca esti o persoana de incredere care nu judeca, care nu face presiuni. Pune-te pe aceasi lungime de unda cu ea si demonstreaza ca esti capabil/a sa intelegi ceea ce simte, stabileste legaturi profunde prin practicarea compasiunii si persoana de langa tine se va deschide, lasandu-te sa-i ajungi la suflet.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *