Disciplina…calitatea care te pune in miscare

disciplina

Vorbeam saptamana trecuta despre importanta modului in care ne petrecem timpul liber si iti spuneam ca, din punctul meu de vedere, exista patru aspecte la care ar trebui  sa lucrezi pentru a reusi sa treci la actiune.

Aceste patru aspecte sunt:

Inteligenta emotionala – am vorbit in articolul trecut despre ea

Disciplina – voi vorbi despre ea in articolul de azi

– Un plan, o viziune

– Increderea in sine

Despre ultimele doua voi vorbi in articolele urmatoare.

Acum sa revenim la disciplina.

“Disciplinat” NU este sinonim cu “organizat”.

A fi disciplinat/a inseamna a fi ordonat/a atat in plan fizic cat si in plan mental.

A fi organizat/a inseamna ca iti desfasori activitatile conform unui plan care, din punctul meu de vedere, nu poate lua nastere decat daca devii disciplinat/a mai intai.

Disciplina este punctul de plecare.

Trebuie sa faci ordine in viata ta: in gandurile tale, in lucrurile tale, in obiceiurile tale, poate chiar si in randul persoanele alaturi de care iti petreci timpul.

Abia dupa ce ai facut ordine pe toate planurile te poti apuca de organizare.

A deveni o persoana disciplinata consider ca poate fi o alternativa la arderea corabiilor (poveste de care, cu siguranta, ai auzit).

Daca iti vei arde corabiile si nu iti vei lasa nici un drum de intoarcere cu siguranta vei deveni disciplinat/a la un moment dat pentru ca nu ai alta alternativa.

Dar daca inca nu este pregatit/a sa-ti arzi corabiile sau consideri ca este o tehnica prea aspra, trebuie sa incepi sa te disciplinezi.

Cum faci acest lucru?

Este clar ca nu o poti face peste noapte si ca este nevoie de putina munca dar cu siguranta o poti face.

Este bine sa incepi cu sarcini/responsabilitati marunte cum ar fi:

– ingrijirea unor plante – va trebui sa le uzi frecvent si sa le cureti;

– spalarea vaselor imediat dupa ce ai mancat – poate parea o prostie, ceva nesemnificativ, dar daca nu faci acest lucru inca este bine sa te obisnuiesti sa-l faci pentru ca te va ajuta sa devii mai disciplinat/a si sa nu mai amani lucrurile;

– pastrarea ordinii in camera: pe birou, in dulap, fara haine aruncate peste tot;

– unu animal de casa te poate ajuta foarte mult – daca nu esti pregatit pentru un caine sau o pisica sau crezi ca ele nu sunt animale de crescut intr-un apartament iti poti lua un acvariu cu pesti sau o pasare;

– daca ai un copil este bine  sa-l inveti inca de mic sa fie disciplinat, dandu-i diferite sarcini pe masura varstei lui.

O persoana disciplinata se organizeaza mai usor, vede lucrurile mai clar, implementeaza obiceiuri noi mai usor si, nu in ultimul rand, nu amana lucrurile.

“Disciplina este cea mai importanta parte a succesului”.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *