Eficacitate vs. eficienta

eficacitate eficienta

Pentru a intelege mai bine care este diferenta dintre eficacitate si eficienta hai sa vedem ce inseamna fiecare.

EFICACITATE Calitatea de a produce efectul așteptat.

EFICIENTA – Care produce efect.

Conform definitiilor, cele doua cuvinte pot fi considerate sinonime, dar nu este chiar asa.

Eficacitatea presupune sa faci lucruri care te apropie de obiectivele tale in timp ce eficienta inseamna sa indeplinesti o sarcina, importanta sau nu, in cel mai rapid si economic mod posibil.

Actiunea fara un scop anume este de cele mai multe ori la fel de inutila ca inactiunea.

Cu alte cuvinte, atunci cand faci ceva doar pentru a te afla in treaba este ca si cand nu ai face nimic.

Ce este de facut?

Stabileste-ti un scop si de fiecare data cand intreprinzi o actiune pune-ti intrebarea: Indeplinirea acestei sarcini ma apropie mai mult de scopul meu final?Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace

Daca raspunsul este “DA” atunci cu siguranta vei fi eficace daca indeplinesti acea sarcina, iar daca raspunsul este “NU” sunt sanse mari sa fie pierdere de timp in ciuda faptului ca tu esti eficient.

Ce faci este cu mult mai important decat cum faci. Eficienta ramane in continuare importanta dar daca nu este aplicata actiunilor potrivite nu are o valoare prea mare.

Iti poti petrece timpul in unul din urmatoarele moduri:

– cu activitati Importante si Urgente – cadranul I

– cu activitati Importante si Non-Urgente – cadranul II

– cu activitati Neimportante si Urgente – cadranul III

– cu activitati Neimportante si Non-Urgente – cadranul IV

eficacitateEficienta presupune sa rezolvi orice activitate din cele patru cadrane cat mai rapid si economic posibil in timp ce eficacitatea presupune sa te ocupi de activitatile Importante (Urgene si Non-Urgente).

Pentru a deveni mai eficace si pentru a creste productivitatea este nevoie sa actionezi in ordinea : I -> II -> III -> IV.

Cu timpul, daca respecti aceasta ordine, cadranul I va disparea. Si, impreuna cu el, va disparea si stresul provocat de nefinalizarea urgentelor importante.

In concluzie:

1. Sa faci ceva lipsit de importanta bine nu il face mai important.

2. O sarcina care cere mult timp nu este neaparat importanta.

Eficienta fara eficacitate are nevoie de un obiectiv spre care sa se indrepte in timp ce eficacitatea fara eficienta necesita dezvoltarea unor abilitati.

Urmeaza-ti fericirea!

Cu drag,

Togan Dragos

PS: Material inspirat din cartea “Saptamana de lucru de 4 ore” de Timothy Ferriss

arrow4-red

flowRoot3026

Comments

comments

4 thoughts on “Eficacitate vs. eficienta

  1. Pingback: Ai o problema? Foarte bine! | Dezvoltare personala

  2. Domnule Togan,
    Ar fi recomandabil sa consultati DEX, orice editie, inainte de a defini termenii respectivi. Diferenta, proprie literaturii stiintifice economice provine din traducerea termenilor eficienta si eficacitate “a la furculation” din limbile engleza sau franceza, practica generalizata dar deosebit de daunatoare activitatii intelectuale si comunicarii in limba romana. Desigur, nu “saracia” limbii romane este cauza, ci gradul redus de cultura generala a respectivilor economisti. Comicul si irationalismul depasesc limitele firesti si deformeaza definitiv calitatea intelectuala a studentimii, incapabila sa inteleaga si sa prezinte coerent conceptele pe care se straduie mai mult sau mai putin sa si le insuseasca si sa le foloseasca. Situatia este mult mai grava in informatica dar se generalizeaza si-n alte domenii.

  3. Pingback: Tablouri culturale (post)moderne ale prostiei & inteligenței românești (un serial infinit) Episodul 239. Duminică 27 august 2017. Înțelepciunea acțiunii eficiente/ Eficiența acțiunii înțelepte/ Acțiunea umană înțelept eficientă. (6) |

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *