Fa-ti curaj sa iei decizii

Viata este ca vitrina unei cofetarii, stai in fata ei si nu stii ce prajitura sa alegi. Daca ai sti ce vrei ar fi usor sa alegi dar cum sa fie usor cand ai in fata o multime de optiuni. In cele din urma iei o decizie care pe moment probabil crezi ca este cea mai buna dar……vine o zi in care te macina un gand: cum ar fi fost daca as fi ales alta “prajitura”? Ce bine ar fi daca ai auzi o voce soptindu-ti: “alege…..”.

Uneori avem indoieli in ceea ce priveste luarea unei decizii si pur si simplu datorita faptului ca nu stim ce decizie sa luam, amanam si iar amanam pana ce timpul sau cei din jur iau o decizie in locul nostru. Multumiti sau nu de decizia care s-a luat rasuflam linistiti pentru ca intr-un fel sau altul s-a rezolvat problema si putem merge mai departe. Ne ascundem dupa expresia : “asa a fost sa fie” si nu realizam cat de daunator este acest obicei. Nu ne dam seama de acest lucru nici atunci cand, nemultumiti de viata pe care o avem, ne intrebam cum am ajuns in situatia respectiva. Raspunsul este simplu dar dureros: nu am luat noi anumite decizii care ne-au influentat viata.

Luarea unei decizii este de obicei grea deoarece implica o renuntare la anumite lucruri, persoane, situatii dar numai facand acest lucru putem ajunge acolo unde ne dorim.decizie

O alta problema in luarea unei decizii o reprezinta incapatanarea, ne dorim ceva la un moment dat, pe parcurs realizam ca nu e tocmai benefic pentru noi sa obtinem acel lucru dar totusi continuam sa facem tot posibilul sa-l avem. In cele din urma se poate sa-l obtinem dar ne dam seama ca nu este de fapt ceea ce ne doream. Astfel consumam o cantitate semnificativa de energie si de timp pentru a ajunge intr-o situatie care de fapt nu ne aduce nici o satisfactie si toate astea pentru ca nu am avut puterea sa trecem peste incapatanare si orgoliu.

Viata este formata dintr-un sir de decizii, in fiecare clipa iei cel putin o decizie, chiar si atunci cand doar analizezi anumite optiuni ai luat decizia de a reflecta cu privire la o situatie. O decizie duce la o alta decizie si totul se tine lant, in felul acesta iti creeazi destinul. Tu decizi ce gandesti si ce fel de ganduri (pozitive sau negative) accepti sa-ti ocupe mintea. Din acest motiv trebuie sa inveti pentru inceput sa risti, pur si simplu ia o decizie si asumati-o. Stiu ca este greu sa faci acest lucru deoarece iti este frica sa nu cumva sa iei decizia gresita si sa nu ai pe cine sa dai vina, nu vei mai putea spune: “asa a fost sa fie”. Insa cand incepi sa fii raspunzator de propria viata si nu te vei mai lasa purtat de val vei incepe, incet incet, sa-ti stabilesti prioritatile si principiile pe care esti dispus sa le urmezi. Acestea te vor ajuta semnificativ in luarea deciziilor. Vei incepe sa fii atent la semnele pe care universul ti le ofera ( iti recomand cartea “Alchimistul” de Paulo Coelho ). Vei invata sa-ti asculti intuitia.

Fiind atent la semnele din jurul tau, analizand daca o decizie este compatibila sau nu cu prioritatile si principiile tale si ascultandu-ti intuitia cu siguranta vei sti ce “prajitura” este potrivita pentru tine.

Nu spun ca vei lua intotdeauna o decizie corecta, vor mai fi si unele exceptii, dar macar vei avea satisfactia de a-ti controla propria viata.

Cu drag,

Togan Dragos

Comments

comments

One thought on “Fa-ti curaj sa iei decizii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *