Granita dintre iubire de sine si egoism

imagesAstazi vin cu un articol scris la cererea unei cititoare care m-a rugat sa scriu despre granita dintre iubire de sine si egoism.
Inainte de a incepe articolul propriu-zis despre subiectul mentionat mai sus as vrea sa specific ca in viata aproape orice este relativ si fiecare persoana are propria sa realitate. Este foarte dificil pentru o persoana sa fie obiectiva cu privire la o problema personala. Drept urmare, granita dintre iubire de sine si egoism este vazuta de fiecare in functie de propria “baza de date” formata incepand inca din copilarie.
Acestea fiind spuse, iti voi prezenta acum punctul meu de vedere cu privire la aceasta granita foarte fina.
Pentru inceput, ca sa tratez acest subiect cat mai obiectiv posibil, as vrea sa definim cei doi termeni : “iubire de sine” si “egoism”.
Uite ce definitii am gasit:
EGOISM – Atitudine de exgerata preocupare pentru interesele personale si de nesocotire a intereselor altora.”
EGOISM – Trasatura morala care pune mai presus de toate interesele personale; iubire excesiva de sine.”
EGOISM – Preocupare, atentie exagerata fata de propria persoana si de interesele personale, in dauna intereselor colectivitatii.”
EGOISM – Preocupare exagerata fata de propria persoana si de interesele personale, in dauna intereselor si drepturilor celorlalti.”
Pentru iubire de sine consider ca cea mai buna definitie a dat-o Chalie Chaplin. El spunea asa:
“In ziua in care m-am iubit cu adevarat, am inceput sa ma eliberez de tot ceea ce nu era benefic … persoane, situatii, tot ceea ce imi consuma energia. La inceput, ratiunea mea numea asta egoism.Astazi, stiu ca aceasta se numeste… Iubire de sine.” – Charlie Chaplin
 
Din patru definitii trei definesc egoismul ca fiind o preocupare exagerata fata de propria persoana in detrimentul celorlalti. Cu alte cuvinte, ca sa fii egoist, nu este de ajuns doar sa te preocupe exagerat de mult propria persoana ci trebuie sa fie in dauna altor persoane.
In continuare as vrea sa va prezint cateva situatii impreuna cu punctul meu de vedere bazat pe definitiile de mai sus.
1. Doi prieteni merg impreuna pe strada si la un moment dat unul gaseste pe jos o suma de bani si decide sa o pastreze numai pentru el. Eu nu as numi aceasta decizie ca fiind egoista.
2. In perioada sarbatorilor, sau mai bine spus cu vreo doua saptamani inainte (cand de regula este foarte mult de munca la unele firme), o persoana se decide sa-si dea demisia dar sa ramana in perioada de preaviz asa cum prevede legea. Nici aceasta actiune nu as cataloga-o drept una egoista. Este drept ca persoana respectiva a luat o decizie bazata strict pe interesele personale si a fost oarecum in dauna angajatorului dar atat timp cat legea ii permite nu cred ca poate fi numita egoista. Pur si simplu a decis sa se elibereze de ceva ce nu ii mai era benefic. Egoism ar fi fost daca intr-o zi nu s-ar mai fi prezentat la munca sau si-ar fi luat concediu medical fara sa sufere de nici o boala.
3. Intr-un cuplu, el insista de fiecare data sa se uite impreuna la filme de actiune, aventura, poate chiar o comedie dar refuza de fiecare data sa se uite la un film mai romantic ales de ea. Acest lucru il pot numi egoism deoarece el isi urmareste strict interesul personal in dauna dorintelor persoanei de langa el.
4. De regula, situatii de egoism, se intalnesc intre persoane apropiate (prieteni, cuplu) – este greu sa acuzi pe cineva strain ca este egoist cu tine. Si astfel de situatii pornesc, in general, de la neintelegeri privind anumite favoruri (ex.: “eu te-am ajutat pe tine, acum nu fi egoist, ajuta-ma si tu pe mine”).
Granita dintre iubire de sine si egoism este una foarte fina si este necesara o analiza obiectiva, de la o persoana care nu este implicata, pentru a ne da seama de care parte ne aflam.
Mi-ar placea foarte mult sa aflu si parerea ta cu privire la acest subiect si poate chiar sa dai si un exemplu daca ai putin timp si iti vine unul in minte.:)
O zi frumoasa!

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *