Increderea in sine

increderea in sine

Increderea in sine este motorasul actiunii iar energia este combustibilul care pune in miscare acest motoras.

Poti avea toata energia din lume, ea nu are nicio valoare daca nu ai incredere in tine. Nu poti inainta daca acest motoras nu functioneza.

Neincrederea in sine probabil s-a instalat in copilarie cand mintea este usor influentabila si deschisa la orice (ea nu stie sa faca diferenta dintre bine si rau, pur si simplu asimileaza) sau in timpul adolescentei in urma unor incercari esuate. In ambele variante, o parte importanta au jucat-o cei din jurul nostru (parintii, anturajul, colegii). In primul caz pentru ca nu au stiut cum sa induca aceasta stare, iar in al doilea pentru ca nu au stiut sa incurajeze.

Poate parea ca incerc sa dau vina pe cei din jur pentru lipsa increderii in sine dar nu asta este scopul meu. Vreau sa aflu ce a dus la aceasta neincredere pentru a gasi solutii sa scapam de ea.

Increderea in sine, dupa parerea mea, este influentata de parerea/increderea pe care o au ceilalti in noi.

Este vina noastra ca de la o anumita varsta nu punem mana pe carti sa citim despre increderea in sine si ca nu facem o selectie cand vine vorba de persoanele cu care ne petrecem timpul liber.

Cu cat amanam sa facem schimbari cu atat va fi mai greu sa ne crestem increderea in sine.

Ajunsi la maturitate trebuie sa constientizam ca ne lipseste increderea in sine si sa facem ceva in acest sens. Daca nu facem noi, nimeni nu va face.

Dar ce sa facem?

S-au scris multe carti, articole despre cresterea increderii in sine dar, din punctul meu de vedere, cel mai bine este sa lucram exact cu ce a dus la lipsa ei. Adica sa ne folosim de un ajutor extern (anturaj, prieteni, familie, citate, carti,  motivationale) si de experiente pozitive ca sa ne dovedeasca ca putem.

Desigur ca exista si alte tehnici cum ar fi programare neuro-lingvistica, consiliere psihologica etc..

Te rog nu te supara pentru acest banner. Cu ajutorul lui sustin acest site.

Dar cele mai la indemana consider ca sunt incurajarile din partea celor din jur si experientele pozitive.

 De foarte multe ori increderea in propriile forte ajunge la zero iar ceea ce ne salveaza si ne mentine pe linia de plutire pana gasim forte pentru a ne ridica singuri este increderea pe care o au ceilalti in noi. Este de ajuns si o singura persoana sa creada in tine atunci cand tu nu mai crezi.

Deci, trebuie sa incerci sa te inconjori numai de persoane pozitive, care sunt gata oricand sa iti ofere o vorba buna, sau macar sa ai grija de parerea cui tii cont.

Incepe sa faci lucruri noi, lucruri destul de simple dar pe care nu ai avut curaj sa le faci pana acum. Realizarea lor iti va creste treptat increderea in sine.

Fii constient de un lucru: incredere in sine, in fortele proprii, nu este un fapt ci o parere – totul este in mintea ta. O parere pe care o ai tu despre tine si care , mai mult ca sigur, a fost indusa de catre cei din jur sau a luat nastere in urma unor evenimente din trecutul tau. Ai esuat in cateva situatii si ai inceput sa nu mai ai incredere in tine. Dar in momentele cand ai esuat si ai ajuns la concluzia ca nu esti bun de nimic ai omis faptul ca oamenii mai si gresesc si asta nu e un lucru rau. Asta face diferenta dintre o persoana care are incredere in ea si una care nu are…..si-a permis si isi permite sa faca greseli.

Trebuie doar sa vrei cu adevarat si vei reusi sa-ti dezvolti increderea in sine.

Urmeaza-ti fericirea!                                                                          Descopera cei sase stalpi

ai increderii in sine.

Cu drag,Cei sase stalpi ai increderii in sine

Togan Dragos.

arrow4-red

PS: “Actionand fara incredere in sine vei dobandi increderea in sine.” – Marius Simion

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *