Libertatea, un lux pe care multi nu si-l permit

Libertatea

Inainte libertatea insemna sa ai in proprietate pamant si sa-l muncesti pentru a-ti putea intretine familia.

Lipsa libertatii presupunea sa muncesti pentru alte persoane fara ca tu sa ai ceva al tau. Puteai fi vandut, puteai fi batut si tu nu aveai ce sa faci.

In ziua da azi ne numim oameni liberi, dar nu avem pamantul nostru, ci il muncim pe al altora. Nu suntem vanduti, dar suntem dati afara de la locul de munca pentru ca patronului nu ii place moaca noastra (exista astfel de cazuri). Nu suntem batuti (vreau sa cred ca nu exista astfel de cazuri la locul de munca) dar se arunca in noi cu fel si fel de cuvinte. Este adevarat ca avem dreptul la vot, avem libertatea de exprimare, avem dreptul sa ne aparam (apeland la justitie) dar de foarte multe ori renuntam la acestea, fie pentru ca nu credem ca putem schimba ceva, fie pentru ca suntem mici si nu avem nici o putere.

Deci cum e diferita sclavia de acum cateva sute de ani, de cea din prezent?

Suntem acum cu adevarat liberi?

Nu suntem, dar putem fi. De data aceasta nu este nevoie de o lupta fizica, ci de o lupta interioara.

Sincer, nu cunosc prea bine mentalitatea oamenilor din alte tari, dar in Romania nu intalnesti prea des oameni liberi. Este adevarat ca situatia incepe sa se schimbe, dar se face intr-un ritm foarte lent. Amprenta comunismului inca este vizibila, iar acest lucru ne priveaza de la libertate.

Libertatea nu este doar in plan fizic, ea se desfasoara si in plan mental (constient si subconstient)

“Libertatea inseamna sa fim responsabili pentru noi insine.” – Nietzsche

Un om liber este responsabil pentru deciziile pe care le ia si pentru viata pe care o duce.

Un om liber nu se lasa influentat de ce spun cei din jur, nu depinde de parerile acestora.

Un om liber nu este manat de credinte limitative. El se elibereaza de acestea.

Un om liber nu este limitat de cuvinte precum “trebui”, “nu pot”, “nu stiu”. El este mai presus de ele si daca le rosteste stie ca sunt doar simple cuvinte. Nu se lasa incatusat de ele.

Fizic suntem liberi, dar suntem incatusati in plan mental.

Putem face orice ne dorim (si nu iese in afara legii) dar in acelasi timp avem tendinta de a fugi de responsabilitate.

Ei bine, libertate fara responsabilitate nu prea se poate. De fapt se poate dar nu mai este o libertate 100%.

In zilele noastre nu mai este nevoie de lanturi pentru a inrobi pe cineva, este de-ajuns manipularea.

Daca fugim de raspunderi si lasam luarea deciziilor in seama altor persoane (iubit/iubita; familie, prieteni, sef) alegem, in felul acesta, sa nu profitam de dreptul la libertate.

O persoana libera nu se comporta intr-un anumit fel pentru ca asa o cere societatea, o persoana libera nu urmeaza facultatea aleasa de parinti, o persoana libera nu spune “da” cand ar trebui sa spuna “nu”.

“Libertatea nu consta in faptul ca oamenii pot face tot ce doresc, ci in faptul ca ei nu trebuie sa faca ce nu doresc.” – Jean Jacques Rousseau

Libris.ro

Este greu sa recunosti ca esti ceea ce esti pentru asta meriti, pentru ca asta atragi. Crezi ca este de vina norocul, sau ghinionul, dar de fapt sunt de vina convingerile tale.

Este adevarat ca nu tu esti de vina pentru ce ai fost invatat in copilarie dar este responsabilitatea ta sa indrepti convingerile care te trag in jos.

Vremurile se schimba, ce a functionat cand eram noi mici nu mai functioneaza acum. Daca in anii 70, 80 erai luat de pe strada si pus la munca acum nu mai are nimeni grija ta. Daca nu muncesti, nu ai ce manca. Nimeni nu se mai ingrijeste de tine.

Acum esti liber.

Inainte mancare luai cu portia sau daca cunosteai pe cineva la un magazin. Nu erai liber in totalitate, dar aud multe persoane spunand acum, ca era mai bine inainte.

“Libertatea e cea mai mare nenorocire pentru poporul care nu-i copt s-o aiba.” – Liviu Rebreanu

Acum avem ocazia sa fim liberi dar asta presupune sa luam singuri deciziile, sa ne miscam singuri, nu impinsi de la spate, si, pur si simplu, multi nu stiu cum sa faca asta pentru ca au trait sau au fost invatati altfel.

Daca un animal se naste in captivitate si dupa cativa ani este dus sa traiasca in habitatul lui natural sunt sanse foarte mici sa supravietuiasca pentru ca nu stie cum sa vaneze si cum sa se fereasca de pradatori – lucruri de care nu trebuia sa-si faca griji in captivitate.

La fel se intampla si la oameni( ai AICI un articol cu un exemplu concret). Sa luam spre exemplu statutul de angajat. Toata lumea spune ca este bine sa fii patron dar putini au curajul sa inceapa o afacere. Spun ca le lipsesc anumite lucruri dar pun pariu ca si daca le-ar avea nu ar fi dispusi sa se lipseasca de confortul oferit de un salariu fix.

Un antreprenor nu stie cat va castiga luna asta, poate va da faliment, poate se imbogati, niciodata nu se stie. Daca se imbolnaveste nu isi permite luxul unui concediu medical.

In schimb un angajat isi poate lua concediu medical cand nu are chef de munca, chiar daca nu este bolnav (nu peste tot este asa, dar se practica destul de mult aceasta “strategie”).

Sunt constient ca multi nu sunt de acord cu ce am spus mai sus dar asta este adevarul. Multi recunosc asta, dar se justifica cu afirmatii de genul: “lasa ca muncesc ca un sclav; stau peste program; am si eu nevoie de o pauza”.

Acum vin si intreb: de ce aceste persoane nu isi cauta un alt loc de munca in care sa fie apreciate? Raspunsul este si mai dureros decat ce am spus mai sus: pentru ca nu au nimic de oferit. Au incetat sa se mai perfectioneze, s-au obisnuit cu traiul “in captivitate”.

Traim intr-o tara libera dar putini pot spune ca sunt liberi cu adevarat. Majoritatea sunt captivi de puterea banilor, de dorinte neimplinite care nu ii lasa sa se bucure de viata.

Libertatea este pentru multi doar o iluzie.

Fiecare are propria sa viata dar o traieste pe a altuia/altora. Asta nu inseamna libertate.

Sa mergi la un job care iti aduce mai multe momente neplacute decat placute, sa te comporti intr-un anumit mod pentru ca asa o cere societatea, sau pentru  ca asa este normal, sau pentru ca asa vrea familia, sau pentru a nu fi judecat sau respins de catre prieteni.

Asta nu este libertate.

Suntem afundati in aceasta falsa libertate si pare greu sa iesim din ea, pare ca nu avem alta varianta decat sa ramanem in situatia in care suntem, dar astea nu sunt decat minciuni. Minciuni pe care ni le spunem pentru ca ne-am obisnuit asa. Avem momente cand am face orice sa iesim din aceasta situatie dar ele nu sunt atat de puternice incat sa invinga obisnuinta.

“Libertatea inseamna raspundere, de aceea majoritatea oamenilor se tem de ea.” – George Bernard Shaw

Libertatea devine un simplu cuvant daca nu traiesti asa cum iti doresti.

Libertatea, un lux pe care multi nu si-l permit.

Nu au suficienta responsabilitate pentru a o obtine.

Daca ti-a placut acest articol te invit sa dai un share.

dezvoltare personala

Urmeaza-ti fericirea!

Cu drag,

Togan Dragos.

urmeaza-ti fericirea

Libertatea inseamna schimbare.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *