Tu deduci rational sau emotional?

De multe ori in viata avem ocazia sau alegem sa deducem, sa tragem o concluzie pe baza unor informatii pe care le avem. Nu ma refer aici la intuitie pentru ca este cu totul altceva. Ma refer la situatii gen: a zambit la mine deci este interesat(a) de mine. In astfel de cazuri poate interveni si intuitia dar in majoritatea cazurilor tragem concluzii pe baza unor informatii pe care le primim. In cazul unei deduceri cadem de cele mai multe ori in capcana dorintelor noastre (imi doresc sa fie interesat(a) de mine) si ajungem sa tragem concluzii emotional si nu rational, cum ar trebui de fapt.

Pe baza emotiilor se bazeaza intuitia si este perfect ok sa mergem pe mana ei. Insa atunci cand vine vorba de o deducere este esential sa nu implicam sentimentele si sa lucram doar cu ratiunea pentru ca altfel ajungem sa gresim si sa vedem lucrurile asa cum ne-am dori noi sa fie si nu cum sunt ele de fapt.
O deducere gresita duce de cele mai multe ori la dezamagiri. Atunci cand nu se intampla ce am crezut noi ca se va intampla, cand persoana de langa noi reactioneaza opus asteptarilor noastre ne simtim tradati, mintiti, inselati si asta numai pentru ca am presupus ca stim ce va urma…am dedus cu inima, nu cu mintea.
Deduce corect.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *