Un sistem ce garanteaza atingerea obiectivelor

Motivatie, obiceiuri, rabdare, perseverenta, ambitie, toate acestea duc spre stilul de viata dorit.
Dar ce faci cand acestea nu merg, cand trecutul isi spune cuvantul si scoate la iveala toate lucrurile urate acumulate de-a lungul timpului? Obiceiuri, ganduri, credinte care te tin pe loc si iti pun mereu piedica cand incerci sa inaintezi.
Raspunsul la aceasta intrebare ar putea fi reprezentat de sistemul de recompense si/sau pedepse. Depinde de fiecare persoana in parte.
Cum functioneaza acest sistem?
Foarte simplu. Iti propui un scop. De exemplu implementarea unui obicei sau terminarea unei sarcini.
Si in acelasi timp iti stabilesti o recompensa si/sau o pedeapsa pentru atingerea sau neatingerea scopului.
Ex.: Iti propui sa citesti 50 de pagini pe zi dintr-o carte. Daca iti atingi obiectivul ai dreptul de a te uita la un film si daca nu, trebuie sa faci 30 de minute miscare.
Toate bune si frumoase pana acum. Acest sistem, asa cum este el configurat pana acum, s-ar putea sa mearga pentru anumite persoane. Spun anumite persoane pentru ca unii vor trisa si isi vor oferi recompensa chiar daca nu-si ating scopul sau nu vor respecta pedeapsa in cazul in care nu-si ating obiectivul.
Ce este de facut in aceasta situatie?
Iar este simplu.
Fac in asa fel incat odata stabilit sistemul nu vor avea cum sa triseze.
Cred ca te-am bagat putin in ceata:).
Sa-ti dau un exemplu: Ti-ai propus sa alergi 10 zile pe luna iar sistemul de recompense si pedepse stabilit initial nu a functionat la tine. In cazul asta apelezi la un amic si il rogi sa te ajute. Ii dai 100 lei si il rogi sa-i tina pentru tine timp de o luna. Cand trece luna ii spui de cate ori ai alergat in luna respectiva si in functie de asta iti inapoiaza banii. Daca ai alergat de 9 ori iti da numai 90 lei. Cred ca ai inteles ideea:).
Astfel esti motivat. Este adevarat ca este o motivatie exterioara si multi considera ca nu este foarte buna dar daca la tine merge ea poate duce la crearea obiceiului dorit (sa alergi de 10 ori pe luna).
Dupa o anumita perioada poti renunta la ajutorul amicului si vezi daca reusesti sa-ti atingi scopul. Daca tot nu-l poti atinge mai insisti si apelezi iar la amic:).
Daca vrei poti orice. Dar trebuie sa vrei cu adevarat.
Multa bafta:)

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *